فهرست مطالب

نام گیاه آلوئه ورا در بیشتر مقاله‌های پزشکی برای رفع مشکلات پوست، مو و مشکلات داخلی بدن همواره به چشم می‌خورد. این گیاه به صورت زینتی در بیشتر خانه‌های ایرانی نیز وجود دارد؛ اما آیا از فواید بی‌شمار گیاه آلوئه ورا خبر دارید؟ در ادامه‌ی این بخش می‌خواهیم خواص آلوئه‌ ورا برای پوست و مو را ازنظر کارشناسان بررسی کرده و کاربرد‌های آن را برای درمان بیماری‌ها در طب سنتی و دنیای امروز شرح بدهیم.

فواید گیاه آلوئه ورا

همان‌طور که اشاره کردیم از برگ‌های گوشتی این گیاه و مواد ژل مانند درون آن برای شفای امراض زیادی استفاده می‌گردد. استفاده از آلوورا به صورت انواع شامپو، پودر، ژل، پمادهای موضعی و… صوررت می‌گیرد؛ اما در قسمت‌های زیادی از دنیا ژل آن را به عنوان یک نوشیدنی خنک‌کننده و سرشار از عناصر مفید می‌نوشند. آلوئه ورا در طب سنتی و پزشکی امروز نیز ماده‌ای به شدت پرکاربرد است؛ اما بیشتر از آن برای بهبود وضعیت مو و پوست استفاده می‌شود.

خواص آلوئه ورا برای روی پوست

بی‌گمان از تأثیرات فوق‌العاده‌ی گیاه آلوئه ورا، معروف به صبر زرد، بر روی پوست مطلع هستید. شاید از برگ‌های آن نیز به عنوان یک ماسک طبیعی برای بهبود پوست صورت خود استفاده کرده باشید؛ اما این گیاه پرخاصیت استوایی بر روی پوست تأثیرات بسیار بیشتری دارد که در ادامه ‌آن‌ها را به صورت تخصصی بررسی کرده‌ایم.
  • درمان آفتاب سوختگی

گیاه آلوئه‌ورا بدلیل سازگاری با آب و هوای استوایی در قسمت‌های گرمسیر دنیا کشت می‌شود و شواهد حاکی از آن است که حداقل قدمت استفاده از این گیاه برای درمان بیماری‌ها به 6000 سال پیش می‌رسد. در زمان‌های قدیم از ژل موجود در برگ‌های آلوئه ورا برای التیام زخم، سوختگی و آفتاب سوختگی استفاده می‌شده است. اگر پوستتان دچار آفتاب سوختگی شدیدی شده است می‌توانید از ترکیب زیر که بوسیله‌ی آلوئه ورا درست می‌شود به عنوان پمادی موضعی استفاده کنید. دو قاشق از ژل آلوئه‌ورا را با یک قاشق ماست و کمی عسل ترکیب کنید؛ آن را روی قسمت آفتاب سوخته یا زخم شده بمالید تا کم کم خشک شود. بعد از خشک شدن کامل ماسک، آن را با آب سرد شست‌وشو دهید. دقت داشته باشید قبل از استفاده از این ماسک محل مورد نظر را کاملا تمیز نمایید و پس از شست‌وشو از لایه بردار استفاده نکنید.
  • سفت کننده پوست

پوست صورت و بدن به مرور زمان و بالا رفتن سن و سال دچار افتادگی می‌شود و به اصطلاح شل می‌شود. این شل‌شدن پوست می‌تواند در اثر لاغری ناگهانی به خصوص در قسمتهایی مانند صورت و گردن ایجاد شود. اسید مالیک موجود در ژل آلوئه ورا خاصیت الاستیسیته پوست را به‌شدت افزایش می‌دهد؛به همین جهت، در کرم‌های سفت کننده صورت، آلوورا یکی از پایه‌های اصلی می‌باشد. گیاه آلوئه‌ورا، معروف به گیاه جاودانگی، می‌تواند مشکل افتادگی پوست را به خصوص در ناحیه‌ی صورت برای شما حل کند و پوستی سفت، آبدار و شاداب را برای شما به ارمغان آورد. برای استفاده از الوئه ورای طبیعی جهت درمان شل شدگی پوست می‌توانید به طریق زیر عمل کنید: روش اول: در روش اول می‌توانید به طریق معمولی برگ‌های آلوئه‌ورا را با چاقو برش دهید و ژل استخراج شده از آن را یک ساعت روی پوست صورت و گردن خود باقی بگذارید؛ درنهایت نیز آن را با آب گرم بشویید. این روش را می‌توانید چند بار در هفته انجام دهید تا پوستتان کم کم سفت و شادب شود. روش دوم: دو قاشق از ژل آلوئه‌وا را با کمی سس مایونز و یک قاشق عسل طبیعی مخلوط نمایید و اجازه بدهید 30 دقیقه استراحت کند تا مواد خوب با هم ترکیب شوند؛ سپس آن را به‌صورت یکنواخت روی پوست صورت و کردن بمالید. ماسک را بعد از 20 دقیقه با آب ولرم شست‌وشو دهید. استفاده از این روش را یک بار در هفته توصیه می‌کنیم.
  • روشن کننده‌ی پوست و از بین برنده لک صورت

از آلوئه‌ورا می‌توان برای یکنواخت کردن رنگدانه‌های موجود در پوست استفاده کرد. برای از بین بردن لکه‌های ایجاد شده در دورن بارداری، لکه‌های ایجاد شده در اثر آفتاب، لکه‌های تیره‌ای که روی پوست لب به چشم می‌خورد، لکه‌های به‌وجود آمده در اثر جای جوش و روشن کردن طبیعی پوست می‌توان از این ماده استفاده کرد. توجه داشته باشید که هیچ ماسک یا ماده‌ای نمی‌تواند یک شبه معجزه کند، پس این ماسک را به صورت مداوم استفاده کنید تا بعد از مدتی خواص بی‌نظیر آن را برای یکنواخت شدن پوست و روشن شدن آن مشاهده نمایید. طرز تهیه‌ی یک ماسک فوق‌العاده برای روشن شدن پوست و از بین بردن جای جوش در ادامه بیان کرده ایم: دو قاشق از ژل تازه‌ی آلوئه‌ورا را با یک قاشق عسل طبیعی مخلوط کرده ویک قاشق غذا خوری نیز به آن شیر اضافه کنید. آنتی اکسیدان‌های موجود در ژل آلوئه‌ورا با از بین بردن باکتری‌های سطح پوست، آن را تمیز می‌نمایند. آلوورا و عسل به آبرسانی عمقی پوست کمک می‌کنند تا لایه‌های خشک پوست پر‌ آب و شفاف شوند. شیر موجود در این ماسک طبیعی در ترکیب با آلوئه ورا پوست را سفید، روشن و یکنواخت می‌کند. خواص لایه بردار آلوورا صورت را نرم و عاری از هرگونه آلودگی و سلول‌های مرده می‌کند. ماسک را به مدت 20 دقیقه روی قسمت مورد نظر نگه‌‌داشته و سپس آن را با آب ولرم بشویید. اگر پوستی چرب دارید این ماسک را یک‌بار در هفته استفاده کنید و در صورت داشتن پوستی خشک آن را می‌توانید هفته‌ای دوبار استفاده کنید.
  • از بین برنده آکنه، جوش و جای جوش

خواص آنتی اکسیدان و آنتی باکتریال موجود در ژل آلوئه ورا به تمیز شدن پوست صورت و از بین بردن باکتری‌های موجود روی آن کمک می‌کند. تمیز کردن منافذ پوست و جلوگیری از فعالیت باکتری‌ها، باعث می‌شود پوست دچار آکنه و جوش نشود. همچنین خواص روشن کننده‌ی آلوئه ورا روی پوست می‌تواند به راحتی جای جوش‌ها را کمرنگ کرده و به مرور زمان آن‌ها را از بین ببرد.

خواص آلوورا برای مو

درباره‌ی خواص معجزه‌آسای آلوئه ورا برای درمان امراض پوستی نکات بسیاری را بیان کردیم؛ اما در این بخش می‌خواهیم تأثیرات بی‌نظیر آلوئه ورا را بر روی سلامت و تقویت موها نیز بررسی کنیم.
  • سریع شدن رشد موها با آلوئه ورا

اگر می‌خواهید در مدت زمان کمی موهایتان بلند شود، استفاده از آلوئه ورا یک راه حل عالی است. ژل الوئه ورا سرشار از ویتامین‌های مورد نیاز برای رشد موها است و علاوه بر آن با آبرسانی عمقی موها، رشد مو را تسریع می‌نماید. استفاده از این ژل علاوه بر تسریع رشد مو، آن را درخشان، نرم و صاف می‌نماید. شما می‌توانید از ماسک آوئه‌ورا برای سریع شدن رشد مو، به طریق زیر استفاده نمایید. مقدار مناسبی از ژل آلوئه‌ورای تازه را در کاسه‌ای ریخته و آن را با دو قاشق وغن گرچک و یک قاشق پودر شنبه‌لیله مخلوط کرده و آن را روی موهای مرطوب و تمیز قرار دهید. این ماسک را روی تمامی قسمت‌های پوست سر و ریشه مو قرار داده و ماساژ دهید. این ماسک را بعد از 20 دقیقه با آب شسته و آن را حدود دوبار در هفته استفاده کنید تا خواص معجزه آسای آن را در مدت کوتاهی مشاهده کنید.
  • کاهش چربی مو

آلوئه ورا حاوی 75 ماده‌ی مغذی و تقویت کننده برای پوست و مو است؛ از جمله مواد تقویت کننده موجود در برگ‌های پرخاصیت آلوورا می‌توان به انواع ویتامین‌ها و ماده‌ای به نام کولین اشاره کرد. برخورد ژل آلوئه ورا با منافذ پوست و فولیکول مو، چربی را متعادل کردن و مقدار اضافی آن را از بین می‌برد. تظیم چربی مو همچنین باعث می‌شود موها دیرتر چرب شوند و جوش‌های روی صورت نیز به نحوی فوق‌العاده کاهش یابند.
  • از بین بردن موخوره

موخوره، آسیب وارد شده به بافت و ساختمان مو است که عمدتاً به صورت دو یا چند شاخه شدن انتهای موها دیده می‌شود. این اتفاق در اثر کمبود کراتین موجود در ساختار مو به وجود آمده و رایج‌ترین راه برای از بردن آن، کوتاهی مو است. برگ‌های گوشتی گیاه آلوئه‌ورا، همان‌طور که در بخش قبل نیز بیان شد، حاوی 75 ماده‌ی مغذی برای تقویت و بازسازی پوست و مو است. یکی از موادی که موجب احیای بافت مو و ساختار آن می‌شود، پروتئولیتیک است. ویتامین‌های E ،A و C موجود در ژل آلوئه ورا نیز در بازسازی ساختار مو و تقویت فولیکول‌های آن نقش بسزایی دارند. پروتئولیتیک با تقویت ریشه‌ی مو مانع از ریزش آن شده و موها را تقویت می‌کند. برای استفاده از آلوئه‌ورا برای درمان موخوره یک فنجان از ژل آلوئه ورا را روی موها به خوبی ماساژ دهید؛ سپس مواد را بعد از چند ساعت یا یک روز با آب و شامپو شست و شودهید. این ماسک را می‌توانید هفته‌ای یک بار استفاده کنید تا موخوره‌ و آسیب‌های وارد شده به مو، به راحتی جبران گردد.

خواص آلوئه ورا در طب سنتی

پزشکان طب سنتی از گیاه آلوئه‌ورا با نام گیاه صبر یا جاودانگی یاد می‌کنند. از گیاه صبر در طب سنتی علاوه‌بر استفاده‌های موضعی به‌صورت ماسک، به صورت خوراکی نیز استفاده می‌شود. کارشناسان طب سنتی معتقد هستند نوشیدن شربت حاوی عصاره آلوئه‌ورا می‌تواند بسیاری از امراض را درمان کند؛ اما در استفاده خوراکی از ژل آلوئه ورا به هیچ عنوان نباید زیاده روی کنید. در ادامه کاربردهای این ژل معجزه‌آسا را برای رفع امراض داخلی بدن بیان می‌کنیم.
  • کاهش قند خون (با توصیه پزشک)
  • درمان یبوست و تمیز کردن روده (با توصیه پزشک و به مقدار بسیار کم)
  • تأثیرات مثبت در درمان آسم
  • تصفیه کننده خون
  • تأثیرات مثبت در رفع کمر درد
  • درمان سوء هاضمه
  • رفع خارش ناشی از گزیدگی حشرات
  • رفع ریزش موها
  • رفع کردن اگزما
  • رفع گرفتگی کبد
  • مرطوب کننده بی‌نظیر پوست
  • رفع ریزش موها
  • پرپشت کننده مو