فهرست مطالب

جوش‌های پوستی! آشناترین و رایج‌ترین مشکل پوستی که اکثر افراد با آن درگیر هستند. جوش‌های صورت معمولاً از سن بلوغ، با تغییر هورمون‌های بدن روی صورت ظاهر می‌شوند و رفع شدن آن‌ها برای هر فردی به شکلی خاص صورت می‌گیرد. شاید درحال‌حاضر شما هم با این مشکل درگیر باشید و بخواهید بدانید “چگونه پوستی بدون جوش و لک داشته باشیم؟”. برای پاسخ دادن به این سوال و ارائه راهکارهایی برای از بین بردن سریع جوش، جای جوش و لکه، ما را در ادامه این مطلب همراهی کنید.

چرا جوش می‌زنیم؟

ایجاد جوش و آکنه روی صورت می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد؛ تغییرات هورمونی در سن نوجوانی، بیماری‌های کبدی، تغییرات هورمون ناشی از باردای و زایمان، عدم مراقبت از پوست و رژیم غذایی نامناسب، همگی می‌توانند باعث ایجاد جوش‌های سرسیاه، سرسفید و جوش‌های چرکی روی پوست شوند. پوست صورت و بدن دارای منافذ کوچکی برای خروج عرق از پوست هستند؛ در صورتی‌که منافذ موجود روی پوست بوسیله لایه‌های مرده پوست، آلودگی، مواد آرایشی و یا چربی گرفته شوند، میکروب و جرم‌ها در زیر پوست زندانی شده و می‌توانند باعث به صورت جوش و آکنه بروز نمایند. جوش‌های ایجاد شده روی صورت ممکن است پس از رفع شدن لکه‌هایی نیز روی پوست به جای بگذارند که در ادامه شیوه رفع شدن آن‌ها را نیز شرح می‌دهیم. دلایل ایجاد جوش روی صورت را به صورت خلاصه‌تر در زیر آورده‌ایم:

  • تغییرات هورمونی در سن بلوغ
  • تغییرات هورمونی ناشی از بارداری و زایمان
  • بیماری‌های کبدی
  • بسته شدن منافذ پوست
  • استفاده از لوسیون و لوازم آرایشی نامرغوب
  • لایه برداری نکردن پوست
  • تجمع چربی روی پوست
  • استفاده از شوینده‌های نامناسب برای پوست
  • رژیم‌های غذایی چرب و نامناسب
  • حساسیت به مواد غذایی خاص
  • عادت ماهانه نامنظم
  • رشد انواع باکتری در فولیکول مو

انواع جوش

در بخش قبل بیان کردیم که جوش و آکنه ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شوند. بعضی از پوست‌ها ممکن است در دروه‌های خاصی مانند ماه‌های بارداری، قبل از عادت ماهانه و… دچار جوش شوند؛ اما دسته‌ی دیگر پوست‌ها همیشه ملتهب بوده و به اصطلاح همیشه در حال جوش زدن هستند. برای این‌که بتوانید این جوش‌ها را رفع کنید در قدم اول دلیل ایجاد جوش و در قدم دوم باید نوع جوش را بشناسید؛ در ادامه انواع جوش‌های پوستی را بررسی کرده‌ایم، با خواندن ویژگی‌های بیان شده می‌توانید نوع جوش‌های صورت و بدن خود را تشخیص داده و راحت‌تر آن‌ها را رفع کنید.

  • جوش سرسفید

جوش‌های سرسفید متداول‌ترین نوع جوش هستند، دلیل ایجاد جوش‌های سرسفید که به کومدون بسته نیز شناخته می‌شوند، بسته شدن منافذ پوست است. بسته شدن این منافذ ممکن است به دلیل تجمع چربی روی پوست، تجمع سلول‌های مرده پوست روی منافذ و مشکلات هورمونی باشد. جوش سرسفید همراه با تجمع عفونت زیر پوست و ایجاد درد شناخته می‌شود. از بین بردن جوش‌های سرسفید با فشار دادن پوست و خروج عفونت از پوست صورت نمی‌گیرد؛ زیرا این کار باعث ایجاد لکه و منافذ باز روی پوست می‌شود؛ در ادامه مطلب، راه‌های درمان این جوش‌ها را مورد بررسی قرار داده‌ایم.

  • جوش سرسیاه

دلیل ایجاد جوش‌های سرسیاه که با نام کومدون بسته نیز شناخته می‌شوند، بسته شدن فولیکول‌های مو به وسیله چربی و یا سلول‌های مرده‌ی پوستی است؛ به همین دلیل کسانی‌ که پوستی چرب دارند یا مرتب از لایه‌بردار استفاده نمی‌کنند، بیشتر دچار این نوع جوش‌ها می‌شوند. دلیل رنگ سیاه این نوع جوش نیز به‌دلیل وجود ریشه‌ی سیاه فولیکول مو در آن است. نکته‌ی مثبت درباره‌ی این جوش‌ها دردناک نبودن آن و عدم ورم زیاد پوست است. همان‌طور که درباره جوش سرسفید بیان کردیم، جوش‌های سرسیار با فشار دادن پوست، از آن خارج می‌شوند؛ اما این کار باعث ماندن جای جوش روی پوست خواهد شد.

  • پاپول

پاپول‌ها انواعی از جوش‌ها به رنگ صورتی یا سفید هستند که با بسته شدن منافذ پوست به‌وسیله‎‌ی چربی و پوست‌های مرده ایجاد می‌شوند. تفاوت پاپول‌ها با جوش سرسفید به دلیل وجود کاتی باکتریوم در پاپول‌ها است. پاپول‌ها معمولاً عفونت و چرک ایجاد نمی‌کنند؛ اما باکتری‌های موجود در آن می‌توانند ضایعاتی مایع تولید کنند که باعث بزرگ‌تر شدن جوش خواهد شد. این جوش‌ها معمولاً در اثر تحریک بیش از حد جوش‌های سرسفید و سرسیاه نیز ایجاد می‌شوند. پاپول‌ها را با فشار دادن، از پوست خارج نکنید؛ زیرا در صورت پخش شدن باکتری روی پوست، جوش‌های بیشتری ایجاد می‌شوند.

  • ندول یا گره

درباره کاتی باکتریوم و آسیبی که به پوست وارد می‌کند صحبت کردیم؛ ندول یا گره زمانی روی پوست ایجاد می‌شود که کاتی باکتریوم به عمق پوست نفوذ کرده باشد و آسیبی عمقی به بافت‌ها وارد کند. ندول‌ها معمولاً با ایجاد عفونت و زخم فراوان همراه هستند و روند درمان آن‌ها طولانی و سخت است.

  • کیست

کیست‌ها شدیدترین و بزرگترین نوع جوش هستند. این جوش‌ها ملتهب، دردناک، قرمز و همراه با چرک و درد در عمق یا سطح پوست دیده می‌شوند. بافت کیست نسبت به جوش ندول نرم‌تر است؛ زیرا مقدار بیشتری چرک در آن‌ها وجود دارد. کسیت‌ها می‌توانند خطرناک باشند؛ زیرا با ترکیدن کیست و پخش شدن عفونت روی سطح پوست، می‌توانند باعث آلودگی شدید پوست و ایجاد کیست‌های بیشتر می‌شود.

  • جوش چرکی یا پاسچول

جوش‌های پاسچول یا چرکی، به جوش‌های بزرگ و ملتهبی گفته می‌شود که مرکزی زرد و سفید دارند؛ این جوش‌ها نیز در اثر بسته شدن منافذ باز سطح پوست با چربی و پوست‌های مرده، رژیم غذایی نامناسب و تغییرات هورمونی بدن ایجاد می‌شوند. این جوش‌ها معمولا در عمق پوست بوجود می‌آیند؛ اما گاهی بخش چرکین آن‌ها در خارج از پوست نیز دیده می‌شود.

چگونه صورتی بدون جوش داشته باشیم؟

درباره‌ی دلایل ایجاد جوش و انواع مختلف جوش‌هایی که ممکن است روی پوست ایجاد شود مطالبی را بیان کردیم اما، چگونه می‌توانیم از ایجاد جوش‌ها جلوگیری کنیم؟ چطور می‌توان به پوستی صاف و بدون جوش، لکه و جای جوش دست یافت؟ در ادامه 5 روش برای درمان جوش‌ها معرفی می‌کنیم تا با استفاده از آن به پوستی شاداب، صاف و درخشان برسید.

درمان جوش به وسیله ی سیر

سیر گیاهی محبوب با فواید فراوان است که استفاده از آن در کشورهای شرقی بسیار رواج دارد. این گیاه فواید پزشکی بسیاری داشته و خواص آنتی باکتریال و ضد ویروس آن باعث شده است که در از بین بردن التهاب پوستی، جوش و جای جوش از آن استفاده شود. سولفور موجود در سیر جای جوش‌ها را از بین برده و پوست را صاف و درخشان می‌کند. برای درمان جوش و آکنه پوستی به وسیله‌ی سیر، می‌توانید به طریق زیر عمل کنید:

یک حبه سیر تازه را پوست گرفته و آن را به دو نیم تقسیم کنید. سپس سیر را روی پوست تمیز و قسمتی که جوش دارد، قرار دهید. بعد از گذشت 5 دقیقه پوست را با آب سرد شست‌وشو دهید. استفاده از این روش را چند بار در روز تکرار کنید تا در کمترین زمان شاهد از بین رفتن جوش‌هایتان باشید.

در استفاده از سیر برای از بین بردن جوش به این نکته توجه داشته باشید که این کار را از سه باز در روز بیشتر انجام نداده و طول مدت قرارگیری سیر روی جوش‌ها نباید از 5 دقیقه بیشتر باشد.

زالو درمانی برای جوش صورت

زالو کرمی حلقوی است که معمولاً 7 تا 15 سانتیمتر طول دارد. در طب سنتی از زالو برای تسکین دردهای بدن، رفع جوش و آکنه، رقیق کردن خون و خارج کردن عفونت از خون استفاده میشود. هنگامی که زالو روی پوست قرار می‌گیرد، با مکش خون عفونت و آلودگی‌ها را به همراه خون آلوده از بدن خارج می‌کند. با خروج مواد آلودگی و عفونت از خون، گردش خون تسهیل می‌شود؛ همچنین بدن پاکسازی شده و سیستم ایمنی نیز به‌وسیله هیستامین موجود در بزاق زالو قوی‌تر می‌شود.

مواد مفید موجود در بزاق زالو شامل چند نوع آنزیم مختلف از جمله آنزیم هیرودین است که خون را پاکسازی می‌کند. پاکسازی خون توسط زالو چند مزیت دارد که در ادامه به اختصار آنها را بررسی می‌کنیم:

  • گشاد کننده رگ‌ها

بزاق زالو با گشاد کردن عروق بدن باعث تسهیل گردش خون در بافت‌ها و جلوگیری از تجمع چربی در آن می‌گردد؛ بدین ترتیب چربی پوست نیز کاهش پیدا کرده و از ایجاد جوش جلوگیری می‌شود.

  • رقیق کردن خون

زالو با مکش خون و صاف کردن آن باعث رقیق شدن و تسهیل جریان خون در عروق می‌شود. حرکت راحت‌تر خون از رسوب چربی و عفونت در رگ‌ها جلوگیری کرده و تا حد زیادی از ایجاد جوش‌ها به خصوص جوش‌های چرکی جلوگیری می‌کند.

درمان جوش با خمیر دندان

استفاده از خمیر دندان، روشی معرکه برای خشک شدن و از بین برد جوش و آکنه است. خواص ضد باکتریایی و وجود کربنات کلسیم در آن برای از بین بردن جوش روشی بسیار عالی است. برای تأثیرگذاری خمیر دندان روی جوش لازم است از خمیردندانی ساده و فاقد سفیدکننده و رنگ استفاده کنید؛ زیرا خمیر دندان‌های قوی می‌توانند روی پوست ضعیف اطراف جوش تأثیر بگذارند و به پوست آسیب بزنند. برای از بین بردن جوش به وسیله خمیر دندن، می‌توانید به طریق زیر عمل کنید:

مقدار مناسبی از خمیر دندان را روی جوش قرار دهید و بگذارید حداقل 30 دقیقه روی پوست بماند؛ سپس آن را با آب سرد شست‌وشو دهید. با تکرار این روش می‌توانید جوش‌های صورت را در کمترین زمان از بین ببرید. دقت داشته باشید این روش روی جوش‌هایی که تازه روی پوست ظاهر شده‌اند، پاسخ‌دهی بهتری دارد.

درمان جوش با پیاز

استفاده از آب پیاز برای جلوگیری از ایجاد جوش بسیار مفید است؛ اما از پیاز می‌توان برای از بین بردن جای آکنه و جوش نیز استفاده کرد. پیاز جای جوش، لکه، جای زخم و آکنه را از سطح پوست ناپدید می‌کند و جزو شناخته‌ شده‌ترین آنتی‌باکتریال‌های طبیعت است؛ در صورت استفاده از پیاز برای از بین جای جوش و لکه می‌توانید به طریق زیر عمل:

  • در قدم اول یک عدد پیاز قرمز را پوست گرفته و آن را در خرد کن بریزید. آب پیاز را بگیرید و آن را درون ظرفی جداگانه قرار دهید.
  • دو قاشق از آب پیاز قرمز را با مقداری کشک یا ماست مخلوط نمایید.
  • اگر حس می‌کنید بوی تند پیاز برای شما غیر قابل تحمل است، به آن چند قطره روغن رزماری یا اسطوخودوس نیز اضافه کنید.

با استفاده چند بار در هفته از این ماسک، شاهد تغییرات فوق‌العاده پوستتان خواهید بود.

درمان جوش بوسیله یخ

برای جوش‌هایی که تازه روی پوست ایجاد شده‌اند، یکی از آسان‌ترین و سریع‌ترین راه‌ها، استفاده از یخ می‌باشد. سردی یخ باعث منقبض شدن غدد چربی و بیرون راندن باکتری‌ها از آن می‌شود. برای استفاده از یخ جهت درمان جوش، یک تکه یخ را درون پارچه یا حوله قرار داده و چند ثانیه آن را روی پوست بگذارید؛ سپس چند دقیقه به پوست استراحت داده و این کار را تکرار نمایید. در صورت تکرار این روش، جوش‌های صورت در کمترین زمان از بین رفته و پوست دوباره صاف و عاری از جوش خواهد شد.

علاوه‌بر روش‌های بیان شده در قسمت‌های قبل، می‌توان ازمواد دیگری مانند لیمو، دارچین، ماست، آلوئه‌ورا، عسل، مکمل خوراکی زینک، قرص امگا 3، روغن درخت چای، انواع بخور، ماسک چای سبز، خیار، سرکه سیب و… برای از بین بردن جوش و خوابیدن التهاب صورت استفاده کنید.

جلوگیری از ایجاد جوش

شاید مهم‌ترین مسئله‌ای که بعد از از بین رفتن جوش‌ باید به آن توجه کنیم، جلوگیری از ایجاد جوش‌های تازه روی پوست است؛ زیرا همان‌طور که می‌دانید پیشگیری بهتر از درمان است! در ادامه، مهم‌ترین کارهایی که باید برای جلوگیری از ایجاد جوش انجام دهید را بررسی کرده‌ایم:

  • شست‌وشوی منظم صورت

سعی کنید روزانه دوبار پوست خود را با یک شوینده مخصوص صورت بشویید. شستن صورت، چربی‌های اضافی و آلودگی‌های روی پوست را از بین می‌برد و لایه‌های مرده پوست را نیز از سطح آن جدا می‌کند. توجه داشته باشید که استفاده بیش از حد از شوینده‌ها، تأثیر معکوس داشته و به جای از بین بردن جوش، پوست را به تولید چربی بیشتر تحریک می‌کند. توجه کنید برای شست‌وشوی صورت از صابون استفاده نکنید؛ شوینده‌های مخصوص صورت بهترین موادی هستند که می‌توانید پوست را با آن تمیز نمایید؛ زیرا با پوست ظریف و حساس صورت سازگارتر هستند.

  • استفاده از لایه بردار (اسکراپ) مناسب

یکی دیگر از راه‌هایی که باید در روتین هفتگی پوست آن‌ را اجرا کنید تا شاهد تأثیر فوق‌العاده آن باشید، استفاده از یک لایه بردار یا اسکراپ مناسب است. اسکراپ با ازبین بردن لایه‌های سلولی مرده، به تنفس راحت پوست کمک می‌کند. استفاده از لایه‌بردار و انواع محصولات مراقبت از پوست می‌تواند درخشندگی و سلامت را دوباره به پوستتان برگرداند. یکی از طبیعی‌ترین اسکراپ‌هایی که برای صورت استفاده می‌شود، ترکیب روغن نارگیل و شکر است که با ماساژ آن روی صورت، به راحتی لایه‌های مرده پوست را جدا می‌کند و به اصطلاح پوست را تازه و رفرش می‌کند.

  • رسیدگی به مشکلات هورمونی

اگر عادت ماهانه منظمی ندارید و یا سابقه تغییرات هورمونی داشته‌اید، بهتر است هورمون‌های موجود در خونتان را به‌وسیله یک آزمایش ساده بررسی کنید تا اگر مشکلی در میزان هورمون‌هایتان وجود دارد، نسبت به حل آن اقدام نمایید.

  • پرهیز از مواد غذایی حساسیت زا

در صورت مصرف بیش از حد مواد غذایی مانند فست‌فودها، چربی این مواد می‌تواند به صورت جوش روی صورت شما ظاهر شود. برای تکمیل چرخه‌ی مراقبت‌های پوستی از غذاهای سالم و سبزیجات بیشتر استفاده کنید و استفاده از روغن‌های گیاهی و حیوانی رابه حداقل برسانید. همچنین اگر احساس می‌کنید مواد غذایی خاصی (مانند تخمه آفتابگردان) تاثیرات منفی روی پوستتان دارند، از مصرف آن‌ها پرهیز کنید.

  • جوش ها را دستکاری نکنید

همان‌طور که در بخش‌های قبل نیز بیان شد، با دستکاری کردن جوش و آکنه، تأثیرات منفی‌ زیادی روی پوست خود به جا می‌گذارید. دستکاری کردن جوش در بسیاری موارد، باعث می‌شود باکتری‌ها روی پوست پخش شده و موجب ایجاد جوش‌های بیشتری شوند؛ همچنین فشار دادن جوش باعث می‌شود جای آن به صورت لکه و یا فرورفتگی روی صورت باقی بماند.

  • از استرس دوری کنید

موقعیت‌های استرس‌زا می‌توانند مستقیماً روی هورمون‌های بدن تأثیر بگذارند. تغییرات هورمونی نیز به دنبال فشارهای عصبی، باعث ایجاد انواع جوش روی پوست می‎‌شوند؛ پس تا حد ممکن سعی کنید خود را از چالش‌ها و موقعیت‌های استرس‌زا به دور نگه‌داشته و با کارهایی مانند یوگا و مدیتیشن، تنش را از ذهن خود دور نمایید.